torsdag 16 december 2010

Räkijärvi sjön.

         

imageRäkijärvi eller 'Rätsär'som den kallas av ortsbefolkningen är kanske den mest fiskrikaste sjön. Den är ingen sjö för ädelfiske, men där finns nog alla våra vanliga fiskarter. Speciellt abborre och gädda är dom mest framträdande fisksorterna. 'Rätsär' lämpar sig bäst för spinnfiske och mete. På grund av den rikliga växtligheten i sjön, är det oumbärligt att använda sig av båt. Fiske från stranden är nog i dagens läge, nästan omöjligt att utöva.

Vinterfiske har också vissa år varit populärt. Sjön är grund och håller på att växa igen, så vinterfisket kräver ett ganska högt vattenstånd  och det är det inte alla vintrar. När vatten- och isläget har varit gynnsamt, har det plockats upp stora mängder stora och fina abborrar med pilkfiske.

På grund av sin rikliga växtlighet är också sjön ett populärt tillhåll för andfåglar och andra sjöfåglar. Många är dom andpar som häckar i och runt sjön. Från tidiga våren till sena hösten, syns stora flockar med svanar simma runt i sjön. Även kanadagäss har ibland häckat i sjön.

'Rätsär' är en av sjöarna genom vilken Kronoby å genomrinner. Terjärv kanotled, med start i På Lillholmi.Småbönders och mål i Kolamby, går genom Rätsär som bjuder på en fin rastplats, på Lillholmi. En eldplats med bänkar runt, ger möjlighet till korvgrillning och kaffekokning åt den trötta och hungriga paddlaren. I bakgrunden, på 'Langöun' kan man njuta av fågelsång och i vattnen runtom ses simmande änder och svanar. En njutning för naturvänner och trötta kanotister. Platsen lämpar sig också utmärkt för övernattning, i tält, om man önskar en lite annorlunda upplevelse.        

Inga kommentarer: