söndag 5 juni 2011

(Snapphanen) s.v flugsnappare.

 

S.v flugsnappare. (hane)

Honan har troligen för en tid sedan lagt ägg och ligger nu i sin holk och ruvar på äggen. Allt emellanåt sticker sig hanen in till henne med någon godbit, så honan får ligga i lugn och ro och ruva på sin avkomma.

 

 

S.v flugsnappare. (hane)

Nu har hanen också tid att försöka locka till sig en extra hustru. Vid grannholken, som jag tror är obebodd, försöker han på alla möjliga knep och konster och med en ihållande serenad, locka till sig ett ännu  ledigt fruntimmer. Skall bli intressant att se hur det lyckas för den lilla Don Juan, om någon donna låter sig inspireras av serenaderna.


“När honan lagt sina ägg lämnar han henne för att etablera ytterligare ett revir. Hanarnas konkurrens om honorna är ibland hård, och när det andra reviret, som kallas birevir, etablerats är tillgången på oparade honor i regel liten. Ibland lyckas han dock med detta, när han parat sig med en ny hona i bireviret och hon har börjat lägga ägg, lämnar han i regel henne för att återvända till den första honan. Här stannar han sedan och matar henne under ruvningen och hjälper henne med uppfödningen av ungarna. Honan i bireviret får klara sig helt ensam och lyckas ofta bara föda upp 1-2 ungar.”  (Detta enligt Wikipedia.)

Inga kommentarer: