fredag 3 juni 2011

Anthocharis cardamines….

 

Aurorafjäril.

….eller Aurorafjäril, som den enligt källor på internet heter, var för mig en helt okänd fjäril och jag fick ta del av vad de lärda skriver på internet, för att identifiera den sköna.

Aurorafjäril, Anthocaris cardamines. Aurorafjäril påträffas under maj och juni då den avpatrullerar ängsmarker i sitt sökande efter bestånd av korsblommiga växter. Hanen känns lätt igen på sin vita översida med en orange, stor fläck på vardera framvingen. Även honans översida är vit, och hon har svart teckning i spetsen på framvingarna, men saknar de orange fläckarna och kan lätt misstas för en rapsfjäril eller andra vitfjärilar. Bakvingens undersida är dock marmorerade i grönt och svart hos bägge könen.

Vingarnas undersida.

Aurorafjärilen är allmän och finns i hela landet utom i fjällkedjan. Den flyger på kulturpåverkade områden som ängsmarker, som gärna innehåller blandad träd- och buskvegetation. Larven lever på allehanda växter som ängsbräsma, löktrav, rockentrav, lundtrav och penningört.”  Så enligt informationen på internet. (Naturhistoriska riksmuseet)

Skönheten visade upp sig i flera repriser vid husvagnen och jag lyckades få några rätt hyfsade bilder på den.

Inga kommentarer: