måndag 28 februari 2011

Mindre/större korsnäbb?

Mindre korsnäbb  (28/2 Kvärnlindo)

 

Idag hade jag förmånen att få skåda några inte så vardagliga fåglar vid Kvärnlindo. Platsen besöktes nämligen av några mindre korsnäbbar. Jag tror att det var mindre korsnäbb, men 100% säker är jag inte, men korsnäbb var det ju säkert. Ganska kraftig näbb hade dom, så det kan ju också vara större korsnäbb, men som sagt så är jag ganska osäker hur det förhåller sig. Dom höll till nere på isen på ån och plockade i sig frön från strandvegetationen. Fotoavståndet var ju inte det bästa möjliga, men en individ kom lite närmare, så några mindre lyckade bilder fick jag i alla fall.

 

Mindre korsnäbb  (28/2 Kvärnlindo)

____________________________________________________

Även domherrarna plägade besöka fågelbrädet för att eventuellt nappa åt sig några godbitar från bordet. Visslande och sjungande satt dom uppe i trädkronorna och väntade på ett lämpligt tillfälle att angöra fågelbordet. Nog märks det på fåglarna att de längre och ljusare dagarna börjat köra igång deras hormonproduktion inför vårens familjebestyr.

Domherrar  (28/2 Kvärnlindo)

Domherrar  (28/2 Kvärnlindo)

Komplimang, eller?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har fotat en mindre korsnäbb, den andra bilden kapade jag och förstorade den i min dator.
mindre k har klenare(tunnare) näbb större k har tjockare käftar.
mindre k har en djupare panna, större k:s panna framträder inte så tydligt, huvet och näbben går nästan i samma bågge.
Kolla gärna bilder på adressen www.lintuva.fi

mvh/Hannu

Anonym sa...

Hannu:
Nog trodde jag också att det var mindre korsnäbb. Jag satt och kollade dom med kikare, så jag hade nog en klar bild av dem, men med mitt korta minne så kom jag inte ihåg skillnaderna på de båda arterna.

Jag var idag och hälsade på Hanna, men kunde konstatera att hon inte var på plats. Har det hänt något, eller var hon i skymundan någonstans?
/Göran

Anonym sa...

Hanna har varit två dygn utanför Retsibacka, hon blev skrämd av en närinpå envis skällande(visserligen kopplad)hund i lördags. Nu idag på eftermiddagen var hon på plats igen och hon behöver inte rädsla för samma hund mera. Nu börjar småningom även vårkänslorna göra henne orolig, senaste vår gick hon fram och tillbaka i flera repriser till Retsibacka för att inväta sina flygande vänner men var och tankande lite havre och annan föda emellanåt till Fossas.


mvh/Hannu