fredag 28 januari 2011

Rovfågel.

 

Duvhök

När jag idag varit och inhandlat de dagligen nödvändiga förnödenheterna, som behövs för vår överlevnad, körde jag hemfärden via ån och åbron. Som vanligt körde jag i promenadhastighet när jag närmade mig bron. Jag spanade både uppströms och nedströms i hopp att upptäcka eventuellt några uttrar, vilka ofta har sina vägar utmed ån. Ibland hittar dom något ätbart i forsen och där det ännu finns lite öppet vatten. Idag när jag i sakta mak körde över bron, upptäckte jag en stor rovfågel på iskanten nere i forsen, men innan jag hann stanna, blev den skymd av träd och buskar, så jag blev tvungen att backa lite. När jag såg fågeln igen, hade den tagit till vingarna och flög nedströms utmed forsen. Vad det var för slags rovfågel hann jag inte se, troligtvis en duvhök. Måste nog lite skamligt erkänna att jag inte riktigt har på klart för mig vilka större rovfåglar övervintrar i våra trakter. En stor hökfågel var det i alla fall, så mycket hann jag se.

Nåja… väl hemma placerades de inhandlade förnödenheterna i skåp och hyllor och jag gjorde ett par smörgåsar och plockade med mig någon bulle och grenslade åbäket och körde till Kvärnlindo. Jag satte på värmen i husvagnen och tog en campingstol och gick ner mot forsstranden i hopp om att få några bilder av fågeln. Och visst hade den återvänt till samma plats, men redan innan jag hunnit halvvägs ner till ån hade den upptäckt mig och flög iväg igen. Jag väntade och spanade ca. en timmes tid, men nu förblev den borta, så det blev inga rovfågelbilder denna gång. (Infogar en arkivbild av duvhök)

2 kommentarer:

Hannu sa...

Det är bara duvhöken och sparvhöken som övervintrar hos oss, stenfalken kan ev. försöka övervintra i södra Finland, resten av falkarna är flyttfåglar.
Kolla vingslagen när höken flyger iväg, det skvallrar om vilken art det är ifråga om, sparvhökhonan är i samma storlek som duvhök hanen så det är inte alltid så lätt att artbestämma...minns kolla vingslagens djuphet samt intervaller...duvhöken har djupare och mycket långsammare vingslag än sparvhöken.

mvh/Hannu

Anonym sa...

Hej Hannu!
Jag såg den när den satt på iskanten, men jag hann inte stanna innan träden kom emellan, så det var nog frågan om någon futtig sekund. När jag backade så flög den redan nerför forsen. Vad jag kunde se så verkade flykten nog ganska så långsam. Så enligt min bedömning var det nog en duvhök. Andra gången jag såg den var den redan skymd bakom träden på forsstranden, när den flög uppströms. Kan också notera att jag har både duvkök och sparvhök uppstoppade. Duvhöken är dock en ungfågel som inte ännu fått den riktiga färgtäckningen.
mvh: Göran