söndag 5 maj 2013

Fågeltornsutfärd.

 

DSC_2780

Igår gjorde jag och Stefan en tripp till ett par fågeltorn i nejden. Turen har en längre tid varit planerad, men inte blivit av, men igår togs tjuren vid hornen och vi åkte först till Oravais och tornet vid Kimo åmynning. Väl framme visade det sig att det fanns en hel del gubbar på plats vid tornet. Det pågick nämligen en landsomfattande tävling mellan tornen, kallad Tornens kamp, vilket innebär vid vilket torn det observerats flest antal fågelarter. Nog fanns en hel del fåglar utanför och i närheten av tornet, men de flesta höll sig en god bit ute i viken, så några bra bilder blev det inte.

DSC_2752

 

På hemfärden åkte vi in till Nykarleby och tog vägen ut till Bådan för att spana in ett fågeltorn, som bör finnas någonstans i området. Men utan lokalkännedom, så åkte vi runt lite i området, men något fågeltorn kunde vi inte upptäcka, så färden gick vidare mot Kronoby.

 

DSC_2785

Vi vek av “riksåttan” mot Norrby, som inte det heller är speciellt bekant för mig, men byn ligger ju nära Stefans hemknutar, så inget problem att hitta fram till fågeltornet nere vid sjöstranden. Inte mycket fåglar ute på vattnet, men enligt gästboken hade en hel del arter noterats i Tornens kamp. Området och skogen ikring tornet verkade vara rikt på småfåglar, vilka var svåra att upptäcka, men mycket fågelsång kunde jag till och med höra, med mina halvdöva öron.

 

DSC_2834Hemfärden via Lyttsmossvägen blev ändå färdens höjdpunkt. En hel del djur och fåglar kunde upptäckas från bilen. En tjäderhöna som promenerade på vägen och troligen plockade i sig grus från vägen, var första upptäckten, men jag hann aldrig få någon bild av den innan den flög iväg. En bit längre fram såg jag en hjord skogsrenar, som gick och betade på en odling intill vägen. Inte någon stor hjord, men en flock på fyra stycken. Ännu en bit längre fram upptäckte jag att något skumt var på gång och jag stannade bilen och tog en närmare titt. Jag såg något som man nu inte väntar sig att få se, nämligen en rödräv som smög och lurade runt en trana. Kanske hoppades räven på ett riktigt skrovmål, men enligt vad jag kunde uppfatta, så blev nog “Mickel” utan transtek denna gång.

DSC_2837 DSC_2843
DSC_2854 DSC_2856

 

Ännu en bit och jag upptäckte en vitsvanshjort i skogsbrynet, bortom en odling. Långt avstånd, så det blev inga bra bilder, men duger väl som en dokumentation.

DSC_2867 DSC_2860

3 kommentarer:

nyysto sa...

Måste göra utflykten på nytt vid senare tillfälle kanske vid höstflyttningen. Dessutom kunde väderleken vara lite varmare och mindre blåsigt. Annars en intressant tripp.

GöranJohannes sa...

Hä er ju klart hä!

Tore Fagernäs sa...

Det där med räven var intressant,en videosnutt hade varit toppen.